Πέντε χρήσιμες συμβουλές για εκείνους που ξεκινούν την καριέρα τους

Συντάκτης: Δήμητρα Αγραπίδη

Η στιγμή που θα βρείτε τελικά μια δουλειά στον τομέα σας δεν είναι τίποτε άλλο παρά συναρπαστικό. Τόσο συναρπαστικό, αφού είστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των επαγγελματικών σας στόχων. Πέρα από συναρπαστικό είναι όμως και εντελώς τρομακτικό.

Ξεκινάτε να αναρωτιέστε και σκέφτεστε πράγματα που πιθανόν σας προβληματίζουν: Θα κάνω καλά την δουλειά μου; Μήπως πραγματικά δεν είμαι έτοιμος ακόμη για κάτι τέτοιο;

Το καταλαβαίνω, κάποιος μπορεί να ανησυχεί για μια πιθανή αποτυχία. Και όντως μπορεί να αποτύχουμε. Όλοι έχουμε αποτύχει κάποια στιγμή.

Πέρα από τον ενθουσιασμό της έναρξης της καριέρας σας, έχετε ξαφνικά ένα νέο άγχος στο μυαλό σας που σας υπενθυμίζει ότι μια καριέρα είναι πολύ διαφορετική από μια δουλειά. Έτσι, εδώ είναι μερικές συμβουλές για το πώς να καταπολεμήσετε αυτό το αρχικό άγχος:

  1. Μην είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου.

Ξεκινώντας μία νέα δουλειά ίσως πιστεύετε ότι έχετε μείνει πίσω σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους σας. Δουλεύετε σκληρά και δεν είστε πίσω! Είναι εντελώς φυσιολογικό να αφιερώσετε χρόνο για να κατανοήσετε την εταιρεία στην οποία βρίσκεστε και να μάθετε το ρυθμό που πρέπει να εργάζεστε.

  1. Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις.

Όπως είπα, χρειάζεται χρόνος για να καταλάβετε την φιλοσοφία της νέας σας εργασίας. Για αυτό τον λόγο, χρειάζεται να ρωτάτε, όσες φορές και αν χρειαστεί για τις απορίες που πιθανώς έχετε, χωρίς να ντρέπεστε.

  1. Πάρτε χρόνο για να μάθετε τις λειτουργίες της νέας σας δουλειάς

Αυτό είναι τόσο σημαντικό. Κάθε εργασία έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο που είναι οργανωμένη. Θα είναι χρήσιμο να ξοδεύετε παραπάνω χρόνο μαθαίνοντας όλες τις εφαρμογές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να επιτευχθεί η δουλειά σας. Εάν μπορέσετε να τα καταλάβετε αυτά, είναι μια καλή αρχή.

  1. Προσπαθήστε να γνωριστείτε με συναδέλφους

Μην είστε ντροπαλοί! Κάθε φορά που έχετε την ευκαιρία προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με τους γύρω σας. Αυτό θα σας βοηθήσει όταν θα χρειαστείτε την βοήθεια κάποιου αργότερα.

  1. Προσφέρετε ιδέες και προτάσεις, χωρίς να τις επιβάλλετε.

Κάθε αφεντικό εκτιμά οι εργαζόμενοι του να έχουν ιδέες και όραμα για την δουλειά τους. Εάν σκέφτεστε κάτι το οποίο νομίζετε ότι θα βελτιώσει την εργασία σας, μην φοβάστε να το φέρετε με τρόπο που να ακούγεται σαν μια πρόταση και όχι ως μια ανάγκη. Είναι υπέροχο αν μπορείς να είσαι καινοτόμος, αλλά όχι ισχυρογνώμων.

Συντάκτης: Δήμητρα Αγραπίδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.